Cantitate
|
Preț
|
||
|
Sfecla roșie (Beta vulgaris) este o plantă bienală din familia amaranthaceae, cultivată pentru rădăcina sa cărnoasă. Semințele se seamănă la o adîncime de 2-5 cm și la o distanță dintre rînduri de 20-25 cm. Rădăcina are forme diverse:rotundă și turtită, sferică și ovală-lunguiață; culoarea - de la roșu aprins pînă la bordo, poate avea și dungi albe sub formă de inele. Perioada de vegetație este de 110-120 de zile.
Rotația culturilor la sfecla roșie
Cei mai buni predecesori ai sfeclei roșii sunt cartofii, boboasele, castraveții și tomatele. Se recomandă evitarea însămînțării terenurilor cu sfeclă roșie unde predecesori au fost varza tîrzie și alte tipuri de sfeclă. Culturile de sfeclă au nevoie de soluri bogate în nutrienți. Din această cauză, dar și din cauza posibilității infectării culturilor cu nematode, se recomandă reînsămînțarea terenurilor cu sfeclă roșie nu mai devreme de 3-4 ani.
Cum putem obține o recoltă timpurie de sfeclă roșie?
Pentru o recoltă timpurie este nevoie de a crește răsadul semănat sau în palete, sau direct în soluri cu arii protejate. Temperatura în seră trebuie să fie în intervalul de +15 +20 grade Celsius. După apariția a 3-4 frunze mature, răsadul trebuie replantat. Schema de plantare este de 12-15 cm în rînd, și 20-25 cm între rînduri. Pentru a menține temperatura optimă pentru răsaduri, uneori ele se acoperă cu folie microporoasă antiîngheț.
Deseori, în cazul îmbolnăvirii plantelor crescute chiar și din semințe profesionale, fermierii, neanalizînd cauzele și din lipsă de cunoștințe în domeniu, eronat învinuiesc semințele sau vînzătorii. Pentru a exclude astfel de situații, studiați literatura de specialitate, consultați un agronom, sau adresațivă la specialiștii noștri la numărul de telefon indicat pe sait!