Cantitate
|
Preț
|
||
|
Cultivarea legumelor și obținerea unor producții ridicate nu este posibilă fără irigarea solului și introducerea în practică a tehnicilor diferite de udare. Deficitul de umiditate în cursul perioadei de vegetație a plantelor cultivate în teren descoperit este cu atît mai mare, cu cît cantitatea totală de precipitatii este mai scăzută. De aceea, se intervine prompt, pentru a asigura apa la un nivel optim, prin udări repetate.
Regimul de irigare prezintă o deosebită importanță și se stabileste în funcție de specie, de valorile normelor de udare pe faze de vegetație, în scopul asigurării producției la nivelul potențialului biologic al fiecărei specii cultivate. Pe baza cunoașterii constantelor hidrofizice ale solului, a nevoilor de apă a speciilor legumicole în diferite faze de creștere, se poate stabili un regim diferențiat de irigatie. În urma acestor studii se determină o serie de parametri ca – normă de irigat și udare, termenul de udare, durata udărilor.
Clasificarea irigărilor în funcție de perioadă
- irigarea de aprovizionare, la culturile succesive și de primăvară tîrzie, în vederea pregătirii terenului în condiții optime
- irigarea de spălare pe terenuri sărăturoase și în sere
- irigarea pentru prinderea răsadurilor, după plantarea acestora în cîmp sau sere
- irigarea de fertilizarea, în care fertilizanții se administrează odată cu apa de irigat
- irigarea pentru combaterea îngheturilor ușoare – se foloseste primăvara devreme
Clasificarea benzilor de picurare
Cea mai des folosită metodă de irigare a fermierilor mici și mijlocii este irigarea prin picurare. Banda de picurare poate fi cu duze sau cu găuri, care, de obicei sunt la 10, 20 sau 30 cm. Prețul benzilor de irigare depinde de lungimea benzii, grosimea pereților, calitatea plasticului din care e confecționat și firma producătoare.
Unele din cele mai populare benzi de picurare din Moldova sunt: STF - Turcia, și Metzer - Israel !