Cantitate
|
Preț
|
||
|
Dovlecelul (Curcubita pepo var. giromontina) este deja o cultură tradițională, și destul de apreciată din familia bostănoaselor. Plantele dezvoltă o rădăcină puternică, frunze mari zimțate adesea cu pete, și o tulpină relativ scurtă comparativ cu bostanul sau pepenele verde.
Care este periada de vegetație și cum o putem prelungi ?
Dovlecelul este o cultură destul de timpurie, care înflorește la aproximativ 35 de zile de la răsărire, iar peste 7-9 zile intră în faza de roadă. Planta are o periadă activă de producere de 2-2,5 luni, iar în condiții bune de creștere - pînă toamna tîrziu.
Pentru a prelungi perioada de producere a dovlecelului plantat primăvara devreme pînă toamna tîrziu, unii fermieri încetează să mai recolteze fructele de pe plante la începutul verii atunci cînd deja prețul lor scade. În acest mod planta intră în ,,hibernare'' pe tot parcursul verii, și poate fi ,,trezită'' ușor la perioada activă de producere la începutul toamnei prin înlăturarea fructelor coapte de pe tufă.
Cînd și cum semănăm corect dovlecelul?
Temperatura minimală a solului pentru germinarea semințelor este de 8-9 grade Celsius, iar în cazul cînd temperatura coboară, este riscul ca plantele să piară.
Densitatea maximă a plantelor la 1 ha este de pînă la 10 mii plante. Dovlecelul poate fi crescut atît prin răsad, cît și semănat direct.
Cu toate că dovlecelul are semințe destul de longevive, fiți atenți la termenul lor de valabilitate. Experiența demonstrează că cea mai bună germinare o au semințele cu o vechime de 2-3 ani!