Cantitate
|
Preț
|
||
|
Ridichea (Raphanus sativus) este o legumă cultivată în regiunile temperate pentru rădăcina ei suculentă și bulboasă, face parte din familia cruciferelor. Există trei tipuri de ridichi: de lună, de vară și ridichi de iarnă. Ridichile sunt consumate în stare proaspătă sub formă de salată aproape tot anul.
Cultivarea ridichilor de lună în câmp
Cultura de primăvară este practicată sub formă de cultură secundară anterioară. Cei mai buni predecesori sunt castravețiă, tomatele, ardeiul. Semănatul se realizează eșalonat în 3-4 etape la interval de 10-15 zile începând din luna martie și până la sfârșitul lunii aprilie. Semănatul se face manual sau mecanizat în funcție de mărimea suprafeței cultivate. Se seamănă în benzi de câte 6 rânduri distanța între benzi fiind de 45-50 cm, iar între rânduri de 15 cm. Norma de sămânță este de 10-15 kg la hectar. Se seamănă la o adâncime de 1,5-2,0 cm, dacă se seamănă la o adâncime mai mare rădăcinile se pot deforma. Răritul, se face la 3-4 cm pe rând, dar numai pe suprafețe mici, 1-2 prășire pe rigole, plivitul, în perioade secetoase se fac 1-2 irigări cu norme de apă de 200 m3.
Cultura ridichilor de vară
Semănatul se face eșalonat la 10-15 zile, la sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai, la adâncimea de 1,5-2,5 cm. Norma de sămânță folosită este de 8-10 kg pe hectar. Se seamă în rânduri la 40 cm pe teren plan, iar pe brazde se seamănă 3 rânduri la distanța de 37 cm. Lucrări: răritul plantelor la 10-12 cm pe rând, prășit mecanic de 2-3 ori între rânduri și 1-2 ori manual pe rând, irigarea cu norme de 300-350 m3 de apă pe hectar. După 8-10 săptămâni în luna iunie se poate recolta. Se recoltează manual, eșalonat, pe alese, se spală rădăcinile de pământ se leagă în legături câte 5-10 bucăți și se valorifică în piețe.
Cultura ridichilor de iarnă
Cultura ridichilor de iarnă este o cultură succesivă ce se cultivă după mazăre, spanac, ceapă verde, salată. Calendaristic semănatul are loc în lunile mai-iunie după aceeași schemă ca și la ridichea de vară. Răritul plantelor se face cînd acestea au 2-3 frunze adevărate, apoi se repetă după 20-25 de zile, plantele se lasă la 15-20 cm pe rând. Celelalte lucrări sunt asemănătoare cu ale culturii ridichilor de vară. Recoltarea are loc în a doua jumătate a lunii octombrie-noiembrie, o singură dată, manual sau mecanizat. Rădăcinile sunt curățate de pământ se sortează și se depozitează pentru iarnă la fel ca și alete rădăcinoase.
Fiecare fermier trebuie să se asigure din timp cu material săditor calitativ. În ajutor vă vine magazinul nostru online cu posibilitatea de LIVRARE pînă la adresa Dvs!