Cantitate
|
Preț
|
||
|
Fasolele (Phaseolus vulgaris L.) sunt plante boboase, anuale și erbacee din familia Fabaceae. Sunt cultivate în întreaga lume pentru boabele sale comestibile uscate sau păstăile verzi, necoapte, ele pot fi agățătoare sau pitici. Este originară din Mexic, și adusă în Europa ca parte a schimbului columbian în 1528. Este una dintre cele mai vechi alimente cunoscute de om și a fost o parte importantă a dietei umane din cele mai vechi timpuri datorită conținutului său ridicat de proteine vegetale. Din punct de vedere al modului de creștere, fasolea poate fi fie pitică, fie urcătoare, asemeni fasolei sălbatice. Atât tecile cât și boabele diferă foarte mult ca dimensiuni și culori. Exista peste 14,000 de soiuri în întreaga lume. În anul 2000, consumul mediu de fasole uscată la nivel mondial era estimat la 2.2 Kg pe cap de locuitor pe an.
Care sunt principalele boli ale fasolei?
Mozaicul galben al fasolei se manifestă prin apariția pe frunze a unor pete mici, de culoare galbenă, dispuse în special în apropierea nervurilor. În cazul soiurilor sensibile, zonele îngălbenite cuprind în întregime frunzele, plantele atacate sunt slab dezvoltate și formează păstai mici. Virusul este transmis de afide.
Mozaicul comun al fasolei. Simptomele bolii își fac apariția la temperaturi de 18-36℃. Pe frunzele atacate apar pete de culoare verde deschis sau mate, în contrast cu țesut verde. Plantele rămîn mici, au înflorire slabă și formează păstai mici și deformate. Virusul este transmis de către afide, prin polen sau prin intermediul echipamentelor de lucru.
Măsuri de prevenire si combatere:
- folosirea semințelor sanatoase și certificate;
- distrugerea resturilor vegetale după recoltare;
- eliminarea plantelor afectate din cultură;
- cultivarea soiurilor rezistente;
- aplicarea insecticidelor pentru a ține sub control populația de afide;
Arsura comună a fasolei. Boala se manifestă în toate fazele de dezvoltare ale plantei, începînd din momentul răsăririi și pînă în momentul recoltării (la boabe). Pe frunze apar pete colțuroase, de culoare verde gălbui, iar în condiții de umiditate ridicată, pe suprafața acestora apare exudatul bacterian. Pe tulpini, boala se manifestă prin apariția unor dungi de culoare brun-roșcată, urmatș de uscarea țesuturilor. Ca urmare a infecției, boabele rămîn mici, zbîrcite și prezintă pete galbene, care ulterior se brunifică.
Masuri de prevenire si combatere:
- folosirea semințelor sănătoase;
- distrugerea resturilor vegetale, după recoltare;
- tratamente chimice cu fungicide pe bază de cupru;
Alegeți semințe de fasole și alte legume de pe saitul nostru, și veți fi plăcut surprinși de preț și asortiment! În caz că apar întrebări referitor la semințe, adresați-vă la numărul de telefon indicat pe sait.