0
Comanda mea

Îmbutelierea vinului

Selecționare:
după popularitate mai ieftin la inceput mai scump la inceput după denumire

Imbutelierea vinului este un proces complex și se face în momentul în care acesta a atins proprietățile organoleptice corespunzatoare. Pentru ca acest lucru să fie posibil este foarte important ca strugurii folosiți pentru producerea vinului să fie sănătoși, toate etapele să se desfașoare în condiții de maximă igienă, vinul trebuie să fie protejat de boli și oxidare pe parcursul întregului proces de manipulare și depozitare și nu în ultimul timp – stabilizarea prin tratamente speciale. Păstrarea vinurilor în sticle asigură evoluția lui pînă în momentul în care aceasta atinge potențialul maxim de învechire. Această etapă este influențată de tipul vinului, dar și de condițiile de păstrare. Vinul alb se maturizează mai repede decît vinul roșu, putînd fi păstrat în sticle între 4 si 18 ani, spre deosebire de cel din urmă care poate fi păstrat în sticle între 8 si 20 de ani. În aceasta perioada trebuie să verificați constant maturarea vinului îmbuteliat prin analizarea atentă a sticlelor, dar și prin degustare.

Imbutelierea vinului în sticle
Păstrarea vinului în butelii de sticlă reprezintă una dintre cele mai vechi, dar și cele mai sigure metode de îmbuteliere a vinului pentru că sticla prezintă numeroase avantaje:

- Prețul este scăzut și poate fi reutilizată

- Este igienică, se curăță ușor

- Nu permite schimbul de gaze și lichide ceea ce înseamnă că nu alterează gustul și mirosul vinului

- Este rezistentă la presiune.

În momentul în care desfaceți o sticlă cu vin, este indicat să consumați produsul în cîteva ore pentru că se va oxida rapid și iși va schima proprietățile.

Sticle și dopuri

Buteliile de sticlă se cataloghează în funcție de mai multe criterii: capacitate, formă, culoare, grosimea materialului, iar alegerea sticlei se face în funcție de vinul care urmează a fi îmbuteliat, dar și în funcție de perioada de păstrare a acestuia.

Pentru vinurile albe și rose este indicat sa folosești sticle transparente de 0,75 l, 1l, 1,5l. Vinurile premium obligatoriu în sticle de 0,75L.
Pentru vinurile roșii este indicat să folosești sticle verzi-brune de 0,75l, 1l, 1,5l, deasemenea vinurile premium numai în sticle de 0,75 l.

Deși par niște accesorii minore, alegerea dopurilor de plută reprezintă un pas important în procesul de îmbuteliere a vinurilor. Dopurile de plută au fost folosite de-a lungul timpului pentru dopuirea buteliilor de sticlă tocmai datorită proprietăților lor. În altă ordine de idei, dopurile de plută nu alterează calitatea vinului, rezistente, asigură microoxigenarea vinului în buteliile de sticlă și prezintă o rezistență sporită la comprimare. Dopurile diferă după perioada de exploatare începînd cu 12 luni și pînă la cîțiva ani.

Dopuitoare manuale

Pentru ca îmbutelierea vinului să se realizeze corespuzător, sunt necesare și dopuitoare. În general sunt două tipuri de dopuitoare manuale, diferențiate prin modul de introducere al dopului. Dopuitoarele manuale cu două brate permit introducerea manuală a dopurilor de plută prin acționarea a două mînere. Dopul este presat pe verticală după ce acesta trece prin dispozitivul conic al dopuitorului în gîtul sticlei. Recomandat în general pentru aplicarea dopurilor colmatate de 38 mm lungime, dopuri pentru consum curent sau păstrare pînă la 2-3 ani.

Dopuitoarele manuale tip trepied realizează comprimarea dopului pe toată suprafața odată, după care este introdus prin acționarea rapidă a unei manete. Acest tip de dopuitoare permite aplicarea dopurilor din plută aglomerată, colmatată, naturală cît și a dopurilor sintetice. 

Care sunt etapele la îmbutelierea vinului?

Primul pas este spălarea și dezinfectarea sticlelor. Chiar dacă acestea sunt la prima folosire, spălarea lor este absolut necesară și puteți opta chiar pentru o dezinfectare ușoară cu soluție de dioxid de sulf. Lăsați sticlele la uscat și asigurați-vă că sunt suficiente pentru a îmbutelia întreaga cantitatea de vin. Următoarea etapă constă în umplerea sticlelor de vin. Se va lăsa cca. 1 cm gol de aer. După care se efectuează dopuirea, și aceasta trebuie să se facă rapid pentru a evita ca vinul să stea prea mult timp în contact cu aerul. Nu culcați sticlele aproximativ 24 de ore, timp în care dopurile se vor mula perfect pe forma gatului sticlei. După acesta perioadă, sticlele vor fi așezate în poziție orizontală pentru a permite lichidului să intre în contact cu dopul de plută.
Depozitați sticlele cu vin într-un loc igienic și întunecat, unde temperatura ideală este cuprinsă între 12-18º C, unde umiditatea va fi cuprinsă între 50 – 70%, iar ventilarea se face pe cale naturală.

Obțineți un vin perfect împreună cu magazinul nostru !

Spre vârf