Cantitate
|
Preț
|
||
|
Ceapa (Allium cepa L.) este o plantă perenă din familia Amaryllidaceae, ce provine din regiunile de stepă din Asia centrală și de vest, probabil teritoriul Afganistanului de azi. Este una dintre cele mai vechi plante de cultură, fiind apreciată la ca. 5.000 de ani în urmă, cultivat ca plantă medicinală, condiment și ca legumă. În practică, planta este crescută ca plantă bienală.
Care sunt tehnologiile de creștere la ceapă?
În dependență de modul de creștere, ceapa poate forma semințe în al doilea sau al treilea an de creștere. Ceapa are 2 metode de înmulțire: prin bulbi sau semințe. Semințele au o crustă destul de dură, și din această cauză germinează la 12-15 zile după semănat. Semințele de ceapă au o germinație înaltă doar în primii doi ani după recoltarea lor, în al treilea an germinația scade la 25%. Ceapa este o plantă rezistentă la frig. La temperatura de +3 +5 grade Celsius semințele pot încolți. Diapazonul de temperatură în care poate rezista planta este de la -17 pînă la +35 grade celsius, temperatura optimală de creștere este de +20 +25 grade celsius. Ceapa bulbi se recoltează atunci cînd frunzele se ofilesc și se usucă în proporție de 90%.
Irigarea culturilor de ceapă
Ceapa este o plantă iubitoare de apă. Putem spera la o recoltă înnaltă, doar avînd în sol o umiditate de 80-90%. Irigarea culturilor de ceapă în dependență de situația de pe teren se efectuează orientativ în următorul mod: 120-150 m3/ha la începutul sezonului, și 250-300 m3/ha la sfîrșitul sezonului. La ultimele irigări la ceapa de păstrare sunt recomandate administrarea fertilizanților cu conținut sporit de Kaliu și microelemente pentru o păstrare mai îndelungată. Ceapa nu se mai irigă cu 2-3 săptămîni înainte de recoltare.
Semințele de ceapă pot fi hibride sau soiuri. Magazinul nostru încurajează fermierii să opteze pentru hibrizi pentru a obține o recoltă mai mare, mai uniformă, și mai calitativă !